Sejarah Jabatan Kesihatan Negeri Perak

on .


Pejabat Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Perak adalah merupakan Ibu Pejabat kepada Jabatan Kesihatan Negeri Perak Darul Ridzuan yang terletak di Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 30590 Ipoh, Perak Darul Ridzuan.

Pada asalnya ia merupakan sebuah rumah besar (mansion) yang dimiliki oleh Ahli Perniagaan Cina, Keluarga Foo yang dibina pada tahun 1910.
 
Pada awal 1938 (semasa penjajahan British) Kerajaan British telah mengambil alih bangunan ini untuk dijadikan sebuah Klinik Doktor bagi masyarakat Eropah di kawasan Ipoh. Kemudian ianya telah dijadikan Pejabat "Sanitary Board" (Lembaga Kebersihan) bagi Daerah Kinta sehingga era "Pendudukan Jepun".

Pada September 1945 Pentadbiran Ketenteraan British (British Military Administration-B.M.A) telah mula berfungsi. Pejabat Pengarah Perubatan dan Kesihatan pada ketika itu berpusat di Taiping. Apabila Pentadbiran Awam (Civil Administration) mula berfungsi pada 1 April 1946 bangunan ini dijadikan Pejabat Pengarah Perubatan dan Kesihatan Negeri. Pengarah Pertama adalah Dr. E.A Struthers yang berkhidmat mulai 9 Mei 1946 sehingga 18 Mac 1947.