Profil Bahagian |
Pengenalan Bahagian ini dipertanggungjawabkan untuk merancang, melaksana, memantau dan menilai Program Keselamatan dan Kualiti Makanan yang dilaksanakan di peringkat negeri, daerah, pintu masuk dan pihak berkuasa tempatan. Tujuan program ini diwujudkan adalah untuk melindungi orang ramai daripada bahaya-bahaya kesihatan daripada makanan dan penipuan dalam penyediaan, penjualan dan penggunaan makanan.
|
Carta Organisasi Sekolah Latihan Pengendali Makanan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI) "Bersih, Selamat Dan Sihat" (BeSS) Sijil Kesihatan dan Sijil Penjualan Bebas Borang Permohonan Operasi Yang Dijalankan |
||
|
||||
Senarai Perkhidmatan |
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di Jabatan Kesihatan Negeri Perak terdiri daripada Cawangan Pensijilan, Cawangan Pelesenan dan Perkhidmatan Makanan, Cawangan Eksport, Cawangan Promosi, Kepenggunaan dan Surveilan, Cawangan Penguatkuasaan dan Import Makanan serta Cawangan Pengurusan. Antara perkhidmatan yang ditawarkan ialah: i. Khidmat nasihat
ii. Pengeluaran sijil bagi tujuan pengeksportan makanan
iii. Menerima aduan berkaitan kebersihan dan keselamatan makanan iv. Pendaftaran premis makanan (FoSIM) |

|
|
|
|
||||||||||||||
Hakcipta Terpelihara © 2022 Jabatan Kesihatan Negeri Perak |