Senarai Perkhidmatan
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di Jabatan Kesihatan Negeri Perak terdiri daripada Cawangan Pensijilan, Cawangan Pelesenan dan Perkhidmatan Makanan, Cawangan Eksport, Cawangan Promosi, Kepenggunaan dan Surveilan, Cawangan Penguatkuasaan dan Import Makanan serta Cawangan Pengurusan. Antara perkhidmatan yang ditawarkan ialah:
i. Khidmat nasihat
- Pensijilan HACCP, GMP, MeSTI, TMC, My Food Tag dan Autentik
- Pengiktirafan BeSS
- Penyenaraian Home-based Food
- Pelesenan Air (Air Mineral Semulajadi dan Air Minuman Berbungkus), Ais dan Mesin Jual Air
- Keperluan Pengeksportan dan Pengimportan Makanan
- Sijil Kesihatan dan Sijil Penjualan Bebas
- Program Latihan Pengendali Makanan
ii. Pengeluaran sijil bagi tujuan pengeksportan makanan
- Sijil Kesihatan EU (Kesatuan Eropah)
- Sijil Kesihatan Makanan
- Sijil Penjualan Bebas
iii. Menerima aduan berkaitan kebersihan dan keselamatan makanan
iv. Pendaftaran premis makanan (FoSIM)